Warning: scandir(picture/hirekkozlemenyek/98/): failed to open dir: No such file or directory in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 582

Warning: scandir(): (errno 2): No such file or directory in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 582

Warning: array_diff(): Argument #1 is not an array in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 582

Warning: scandir(hirekkozlemenyek): failed to open dir: No such file or directory in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 717

Warning: scandir(): (errno 2): No such file or directory in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 717

Warning: array_diff(): Argument #1 is not an array in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 717
Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság
HÍREK, KÖZLEMÉNYEK

A NÉPMŰVÉSZET MESTEREINÉL BALMAZÚJVÁROSON ÉS HAJDÚNÁNÁSON
2015 május 28., csütörtök

A Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző népi iparművész által vezetett Tiszta Forrás hímző kör és a Kabai Hímző szakkör közös szakmai kirándulást szervezett, melynek középpontjában a népművészet mestereinek - Mihalkó Gyula kalapos mester és Reszegi Sándorné szalmafonó - meglátogatása állt.
Először Balmazújvárosra vezetett a csoport útja, ahol meglátogattuk Mihalkó Gyula műhelyét, házát. A mester és felesége a szíves fogadtatás után részletes ismertetőt tartott a és bemutatták a különleges kalapgyűjteményt, a műhelyeket, tevékenységüket, a  mesterség, illetve a Mihalkó család érdekes történetét. Egyedülálló és példaértékű amilyen igényességgel és szakszerűséggel alakították át a régit, illetve hoztak létre új építményeket a kalapos mesterség bemutatásához, műveléséhez az elmúlt években.
Ezt követően a közelmúltban átadott Német Nemzetiség Hagyományok Házát -www.nemetfalu.com  - látogattuk meg, ami úgyszintén számos érdekességgel és új ismerettel szolgát. A csodálatos építmény, a benne lévő kiállítások - köztük Holb Margit  iparművész nemezképei - mellett különösen érdekfeszítő és nagy élmény volt Pozsonyi József történész, családfakutató előadását hallgatni.  Megnéztük továbbá a nagy múltú, nemrég felújított Semsey Kastélyt a benne lévő kézműves és a Picasso grafikáit bemutató kiállítást és meghallgattuk a kastély történetéről, létrehozójáról szóló előadást.
Hajdúnánáson folytattuk a helyi értékekkel ismerkedő utat. Itt Reszegi Sándorné szalmafonóhoz, a Népművészet mesteréhez mentünk el először. Marika néni a saját kertjéből frissen szedet földieperrel várta a csoportot. A mondhatni hatalmas őserővel rendelkező mester immár a harmadik épületet alakította ki az általa létrehozott szalmatárgyak, illetve az évtizedeken át művelt mestersége bemutatásához.
Elköszönve a barátságos Marika nénitől, a nánási Múzeum gyűjteményével ismerkedtünk, ahol először a Bocskai koronát, majd a város szalmafonó múltjának emlékeit, régi tárgyait és hímzett falvédőket bemutató időszaki kiállítást néztünk meg. Végül a gyönyörű virágos főtéren a település múltjáról, történetéről hallgattuk egy hangulatos tájékoztatót.
Ez a tartalmas szakmai kirándulás jó szívvel ajánlható minden olyan alkotóközösségnek, mely a hagyományos népi kézműves értékeinkkel foglalkozik.
 
⇦ VISSZA