Warning: scandir(picture/kommunikaciosanyagok/286/): failed to open dir: No such file or directory in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 582

Warning: scandir(): (errno 2): No such file or directory in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 582

Warning: array_diff(): Argument #1 is not an array in /home/gfphatdev/public_html/php/bl/common/common.php on line 582
Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság
KOMMUNIKÁCIÓS ANYAGOK

Clusters in Europe IV Konferencia kiadvány 2017 (ENG)

A világgazdaság elmúlt évtizedeinek egyik meghatározó átalakulása a hálózati gazdaság, a vállalati együttműködések megjelenése volt, mivel a hálózatok tagjai rájöttek, hogy jobban járnak az együttműködéssel mintha kimaradnának belőle.
 
A globális verseny a termelés szinte minden területén átrendezte a vállalatok, a kutatóhelyek és a gazdaság különböző szereplői közötti viszonyt. Már nem egyes vállalatok versenyeznek egymással, hanem globális értékláncok, stratégiai szövetségek és együttműködő vállalatcsoportok. Ez az oka annak, hogy egyre jobban felértékelődik a lokális előnyöket kiaknázni tudó vállalatcsoportok, a klaszterek a jelentősége. A hálózati együttműködések, klaszterek kialakítása és hatékony működtetése különösen a KKV-k számára alapvető fontosságú.
 
A klaszterben való együttműködéssel a kis- és közepes vállalkozások pótolhatják a mérethatékonyság hiányosságait a multinacionális versenytársakkal szemben, hiszen a kooperáció által gyorsabban tudnak reagálni az egyre speciálisabbá váló vásárlói igényekre. A mérethatékonyság mellet lényeges a vállalatok hálózati együttműködéséből eredő szinergiahatás is, ugyanis a rendelkezésre álló erőforrásaikat összehangoltan használják, és energiáikat egymás közömbösítése helyett az eredményesebb működésre tudják fordítani.
 

Clusters in Europe IV Konferencia kiadvány (ENG).pdf
⇦ VISSZA