HÍREK, KÖZLEMÉNYEKKÉZMŰVES HAGYOMÁNYAINKÉRT, ÉRTÉKEINKÉRT

Köszöntjük kedves látogatóinkat a Kézműves Alapítvány megújult honlapján! Itt nemcsak az egyes népi kézműves mesterségek kiváló kortárs képviselőivel, munkáival, műhelyeivel, alkotóházaival ismerkedhetnek meg, hanem tájékozódhatnak arról is, hogy hol, milyen kézműves  tevékenységeket tanulhatnak meg és értesülhetnek táborozási, képzési, pályázati lehetőségekről, kiállításokról, programokról is. Jöjjenek,  nézzék meg mily csodálatos a ma is élő népi kézművesség!  Írjanak, keressenek bennünket, ha tárgyakkal, szellemi vagy önkéntes munkával szívesen  támogatnák az alapítvány céljainak megvalósítását: info@kezmuvesalapitvany.hu

További információ ⇨
NYITOTT VÁROSHÁZA - Karácsonyi kézműves vásár
2014 december 20., szombat

A Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya, a Debreceni Művelődési Központ és a Kézműves Alapítvány ebben az évben huszonharmadik alkalommal szervezi meg a Nyitott Városháza programsorozatban a Karácsonyi kézműves bemutatót és vásárt december 20-21-én a régi városháza épületében.

További információ ⇨
A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI HUNGARIKUM KLUB ÉVÉRTÉKELŐ TANÁCSKOZÁSA
2014 december 18., csütörtök

Az éves megyei értékfeltáró munkát összegző tanácskozáson értéktár bizottságok vezetői és a helyi, települési értékfeltárást segítő szakemberek, civil szervezetek képviselői mondták el tapasztalataikat, javaslataikat.

További információ ⇨
„A NÉPI IPARMŰVÉSZET A HELYI ÉRTÉKFELTÁRÓ MUNKÁBAN”
2014 november 27., csütörtök

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája járási műhelymunka keretében a jó gyakorlatok bemutatásával segíti a helyi értéktár bizottságok megalakulását, és a már meglévők szakmai munkáját. Ez alkalommal a Hajdúszoboszlói járás polgármestereit, közművelődési szakembereit és civil szervezeteit várják szakmai eszmecserére 2014. november 27-én 10 órára Nádudvarra, az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárba.

További információ ⇨
HELYI ÉRTÉKEKRŐL KABÁN
2014 november 24., hétfő

A helyi értéktárakkal kapcsolatban műhelymunka beszélgetésre hívja Püspökladányi járás polgármestereit, közművelődési szakembereit és civil szervezeteit 2014. november 24-én 10 órára Kabára, a Mácsai Sándor Művelődési Ház kiállítótermébe (Kaba, Szabadság tér 9.) a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája.

További információ ⇨
CSIPKE ÉS VISELET KIÁLLÍTÁS
2014 november 21., péntek

NESZÁDELINÉ KÁLLAI MÁRIA csipke- és viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere és BUKA CSABÁNÉ csipkeverő népi iparművész kiállítását 2014. november 21-én 17 órakor nyitotta meg Mátrai Nagy Andrea etnográfus
a Tímárház - Kézművesek Háza kiállító termében. 

További információ ⇨
HELYI ÉRTÉKEKRŐL HAJDÚBÖSZÖRMÉNYBEN
2014 november 20., csütörtök

A helyi értéktárakkal kapcsolatban műhelymunka beszélgetésre hívta a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája Hajdúböszörmény járás polgármestereit, közművelődési szakembereit és civil szervezeteit 2014. november 20-án 10 órára Hajdúböszörménybe, a Hajdúsági Múzeumba (Hajdúböszörmény, Kossuth Lajos utca 1.).

További információ ⇨
HELYI ÉRTÉKEKRŐL HAJDÚHADHÁZON
2014 november 19., szerda

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája a helyi értéktárakkal kapcsolatban szervezett műhelymunka - beszélgetéssorozatát – Sáránd, Berettyóújfalu, Nyíradony és Hajdúnánás után -  2014.  november 19-én 9 órától Hajdúhadházon (Ezerjó Vendégház, Vásártér utca 1.) folytatta.

További információ ⇨
„TARDI FŐKÖTŐ ÚJRAGONDOLVA” - kiállítás
2014 november 19., szerda

 A Homokkerti Nefelejcs Kör kiállítása december 5-ig tekinthető meg a DMK Homokkerti Közösségi Házában hétköznapokon 10-18 óráig.

További információ ⇨
FAZEKAS LAJOS NÉPI IPARMŰVÉSZ, A NÉPMŰVÉSZET MESTERE KIÁLLÍTÁSA
2014 november 15., szombat

A nádudvari Ady Endre Művelődési Központban több száz tisztelője körében nyitotta meg a  70 éves Fazekas Lajos fazekas mester életmű kiállítását november 15-én 17 órakor Báder Miklósné, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke. Ez alkalomból a mesternek - elismerve a több mint 50 éves alkotómunkáját, létrehozott értékeit - a Kézműves Alapítvány Nívódíját adta át az alapítvány képviseletében Hunyadi Sándor, Dr. Tar Károlyné és Dr. Vajda Mária.

További információ ⇨
EGEKNEK TETSZŐ MESTERSÉG
2014 november 14., péntek

ŐSZNÉ DR. MESTER KRISZTINA nemezkészítő kiállítása a Tímárház- Kézművesek Háza kisgalériájában tekinthető meg december 19-ig az intézmény nyitva tartási idejében.
 

További információ ⇨
MARCZIN ISTVÁNNÉ VISELETKÉSZÍTŐ NÉPI IPARMŰVÉSZ ÉS MARCZIN VANDA SZŰRRÁTÉT KÉSZÍTŐ KIÁLLÍTÁSA
2014 november 7., péntek

Debrecenben a Tímárház kisgalériájában 2014. 9.12 - 11. 7-ig látható kiállítás a derecskei Marczin Istvánné és lánya Marczin Vanda szürrátétes és hímzett öltözékeiből. 

További információ ⇨
„A NAP ADTA TÖRVÉNY ALAKZATAI” - kiállítás
2014 november 5., szerda

A DMK-ban 30 éve működő tűzzománc szakkör jubileumi kiállítását Molnár V. József gyermek - és néplélek kutató nyitotta meg a Belvárosi Galériában. A kiállítás átfogó képet ad a három évtizede folyamatosan Bobonkáné Papp Antónia  vezetésével működő Tájoló tűzzománc szakkörben folyó szerves szemléletű vizuális nevelés eredményeiről. Kiemelkedő szakmai és közösségi munkájáért, a létrehozott értékekért a szakkör megkapta a Kézműves Alapítvány Nívódíját

További információ ⇨
VARJÚ JÓZSEF FAFARAGÓ KIÁLLÍTÁSA
2014 november 4., kedd

A Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában rendezett kiállítást Galó Józsefné, a Szépkorúak Klubjának vezetője nyitotta meg november 4-én 14 órakor. A megnyitón közreműködött a Szépkorúak Énekkara.
Megtekinthető: 2014. november 28-ig a közösségi ház nyitvatartási idejében.

További információ ⇨
CSIPKE CSODÁK
2014 október 15., szerda

A világhírű Kiskunhalasi Csipkemúzeum gyűjteményéből mutatnak be egy válogatást Debrecenben a Tímárház – Kézművesek Házában. A szeptember 12-től október 15-ig tartó kiállítást Réz Istvánné, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának tagja nyitotta meg. 

További információ ⇨
FEKETETÓI VÁSÁR
2014 október 11., szombat

Mintegy kétszáz éve, minden év október második hétvégéjén tartják Kőrösfeketetón az országos kirakodóvásárt, ami mára turisztikai látványossággá vált. Az ezévi vásáron  elsősorban  a népművészeti tárgyakat, a kézműves termékeket szemrevételeztük. Ezekről és a vásári hangulatról, valamint a természeti környezetről készített fotókat alább tekinthetik meg a kedves érdeklődők. 

További információ ⇨
„LEGYENEK LÁTHATÓVÁ TETTEID”
2014 október 10., péntek

(90. zsoltár 16. vers)
Kiss Árpádné palástkészítő, viseletkészítő népi iparművész kiállítását a  Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának zsúfolásig megtelt dísztermében nyitotta meg Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató. A megjelenteket és az alkotót az iskola igazgatónője, Ilyés Ilona köszöntiötte. A tartalmas, jó hangulatú megnyitón Király Zsolt Levente karnagy vezényletével közreműködött a Dóczy Gimnázium Vegyeskara. A kiállítás nov. 7-ig tekinthető meg hétköznapokon 8-18-ig.

További információ ⇨
HAJDÚ-BIHAR MEGYE MINŐSÉGI TERMÉKDÍJASAI
2014 október 8., szerda

Hajdú-Bihar megye minőségi termékdíját az idén 22 pályázó nyerte el, közülük négyen kitüntető díjban részesültek. 

További információ ⇨
PÜSPÖKLADÁNY KULTURÁLIS ÉRTÉKEI
2014 október 2., csütörtök

A Déri Múzeum Baráti Köre és a Karacs Ferenc Múzeum Baráti Köre közös programot szervezett Püspökladány kulturális értékeiről október 2-án 14 órától a Déri Múzeum Dísztermében (Debrecen, Déri tér 1.).

További információ ⇨
HELYI ÉRTÉKEKRŐL - HAJDÚNÁNÁSON
2014 szeptember 29., hétfő

Negyedik állomásához érkezett a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája által szervezett műhelybeszélgetések sorozata. Ezúttal Hajdúnánás járás polgármestereit, közművelődési szakembereit és civil szervezeteit hívták szakmai eszmecserére Hajdúnánásra, 2014. szeptember 29-én 10 órára az Aranyszalma Alkotóházba.

További információ ⇨
EMLÉKTÁBLÁT HELYEZTEK EL A JELES DEBRECENI TÍMÁRMESTER, KISS IMRE TISZTELETÉRE
2014 szeptember 20., szombat

A tímármester unokája, Kiss Gábor, családtagjai, a város önkormányzata közreműködésével helyeztek el emléktáblát Debrecenben, a Péczely utca 5. sz. alatti társasház épületének homlokzatán. Ennek az épületnek a helyén állt ugyanis a család első tímárműhelye.

További információ ⇨
IV. DEBRECENI ÉS HAJDÚ-BIHAR MEGYEI NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKEK FESZTIVÁL
2014 szeptember 13., szombat

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület negyedik alkalommal szervezett kézműves fesztivált a Csapó utcán a FÓRUM bevásárló központ előtti téren. Az ide látogatók megismerkedhettek a Debrecenben, illetve a Hajdú-Bihar megyében élő kézművesekkel, természetes anyagokból készített míves termékeikkel. 

További információ ⇨
HELYI ÉRTÉKEKRŐL NYÍRADONYBAN
2014 szeptember 11., csütörtök

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája jó gyakorlatok bemutatásával segíti a megyében a helyi értéktár bizottságok létrehozását, illetve a már meglévők szakmai munkáját. Sáránd és Berettyóújfalu után ezúttal Nyíradonyban került sor műhelybeszélgetésre, melyre meghívták a járás polgármestereit, közművelődési szakembereit, civil szervezeteit és azokat a szakembereket, akik közvetlen segítséget nyújthatnak  a településeknek.   http://muvhaz.nyiradony.hu/ertektar

További információ ⇨
BÁLINT KÁLMÁNNÉ hímző népi iparművész kiállítása Debrecenben, a Tímárházban
2014 szeptember 10., szerda

A Bihari Népművészeti Egyesület Kabán élő tagjának hímzett lakástextíliái és öltözékei tekinthetők meg a kiállításon.
Különleges látványt nyújtanak a ma oly kevesek által varrt színes szűrhímzések, de találkozhat a látogató kalocsai, drávaszögi, hajdúsági és rábaközi hímzésekkel is.A kiállítás  augusztus 22-szeptember 10-ig látogatható a Tímárház nyitvatartási idejében.

További információ ⇨
KÉZMŰVESEK A MIKEPÉRCSI BÖLCSÖDE ÉS ÓVODA ÁTADÓ ÜNNEPSÉGÉN
2014 augusztus 31., vasárnap

Több száz fős közönség előtt adta át Tímár Zoltán polgármester a gyerekeknek a Tisza István utcán épült új óvoda és bölcsőde kulcsát. Ezt követően az egész délelőtt a gyerekekről, a gyerekeknek szólt. A Kézműves Alapítvány közreműködésével hét kézműves, illetve népi iparművész vett részt a programon.

További információ ⇨
A NÉPMŰVÉSZET MESTEREI
2014 augusztus 17., vasárnap

Hajdú-Bihar megyéből a derecskei Porkoláb Ferenc szűrrátét-készítő népi iparművész és a hajdúnánási Reszeginé Nagy Mária szalmafonó népi iparművész kapta meg a kitüntető címet.
A Kézműves Alapítvány kuratóriuma tisztelettel és megbecsüléssel gratulál mindkét alkotónak és további sikeres alkotómunkát kívánunk jó egészségben.

További információ ⇨
VII. DEBRECENI MÉZESKALÁCS FESZTIVÁL
2014 augusztus 16., szombat

A Déri Múzeum szervezi ebben az évben is a hagyományos Debreceni Mézeskalács Fesztivált, melynek két napos színes programjait a Déri téren látogathatják a családok, érdeklődők. Mindkét napon folyamatos programok:  Mézzel, mézeskalács-készítéssel kapcsolatos termékek bemutatója és vására. - Mézeskalács díszítés, kézműves foglalkozások, gyermekprogramok. -  Kiállítás.
Tekintsék meg a rendezvényről készített alábbi fotóinkat! 

További információ ⇨
„A DEBRECENI MÉZESKALÁCSOSSÁG” - kiállítás a Déri Múzeumban
2014 augusztus 16., szombat

A VII. Debreceni Mézeskalács Fesztiválhoz kapcsolódó kiállítás a híres debreceni mézeskalácsos mesterség múltjába nyújt betekintést. Találkozhat itt a látogató a Kerékgyártó Sándor mézeskalácsos mester egykori műhelyében készült fotókkal, dokumentumokkal és a vitrinekben szebbnél szebb 19. és 20. századi ütőfákat, mézeskalácsokat nézhetnek meg.

További információ ⇨
JEGYKENDŐ ÉS ZSEBKENDŐ KIÁLLÍTÁS
2014 augusztus 11., hétfő

Kabán a Mácsai Sándor Művelődési Házban a VILÁGRASZÓLÓ KABAI LAKODALOM  elnevezésű programsorozat augusztus 9-16-ig tart, melynek része a Jegykendő és zsebkendő kiállítás, ahol Molnár Tiborné gyűjteményéből és a kabai hímzőkör tagjainak munkáiból több mint 250 db zsebkendő, illetve jegykendő, valamint régi és a közelmúltban készült kötények tekinthetők meg. E kiállítással egyidőben megnézhetők még a kabai Lukács Zsolt bőrműves és Szabó Sándor fafaragó, ostorkészítő míves alkotásai is.

További információ ⇨
"MINDEN, AMI VIRÁG A NÉPMŰVÉSZETBEN"
2014 augusztus 1., péntek

a Debreceni Virágkarneválhoz kapcsolódó kiállítás a DMK Tímárház- Kézművesek Házában (Debrecen, Nagy Gál István u. 6.)
Megtekinthető: 2014.08.01 - 08.21-ig.

További információ ⇨
MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2014 és KÉZMŰVESSÉG A VENDÉGLÁTÁSBAN
2014 július 28., hétfő

címmel 21. alkalommal hirdette meg kettős, nyílt pályázatát  hazai és határon túli magyar tárgyalkotók számára A Magyar Kézművességért Alapítvány. A pályázat válogatott anyagából rendezett kiállítás a Duna Palotában (Budapest, V. ker., Zrínyi utca 5.) 2014. július 28-tól augusztus 28-ig ingyenesen megtekinthető.

További információ ⇨
Megelevenedő egyházi textilművészet - Az ÚRIHIMZŐKÖR KIÁLLÍTÁSA a Református Kollégium Múzeumában
2014 július 25., péntek

A 2013-ban szerveződött alkotókör mutatta be az elmúlt időszakban készült munkáit a Múzeumok Éjszakáján a II. emeleti kiállítóteremben.
Szakkörvezető: Tarsoly Andorné népi iparművész
Művészeti tanácsadó: Balogh Gizella

További információ ⇨
" MAGYAR KÉZMŰVES REMEK"
2014 július 2., szerda

elismerő címet kapott egyedi értéket képviselő alkotásaiért három debreceni kézműves. Régiónkból csupán a Szer-Tűz Kft. – Buzai László magasépítész, kandallóépítő -  Kerti konyha, Kovács Zoltán szarufaragó - Pásztorkellékek / Kürt, ivótülök, sótartó, kanalas-sótartó, rüh-zsírtartó/ és ​Tarsoly Andorné hímzőÜnnepi textíliák pályázata részesült a kiválósági díjban.
A Kézműves Alapítvány kuratóriuma tisztelettel és megbecsüléssel gratulál a Magyar Kézműves Remek elismerő címet kapott valamennyi alkotónak!

További információ ⇨
A DÉRI MÚZEUM JÚNIUSI PROGRAMJAIBÓL
2014 június 30., hétfő

Júniusban is érdekes és gazdag programokat kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a Debreceni Déri Múzeum.

További információ ⇨
ALKOTÓ NYUGDÍJASOK – kiállítás
2014 június 30., hétfő

A Debreceni Nyugdíjas Egyesület megalakulásának 25. évfordulója alkalmából szervezett Jubileumi Hagyományőrző Fesztivál keretében került sor a Debreceni Művelődési Központban az alkotó nyugdíjasok munkáinak bemutatójára, melyet V. Szathmári Ibolya néprajzkutató nyitott meg.

További információ ⇨
„ A szeretet az, amikor tesszük a jót.” ÖSSZEFOGÁS A GYERMEKEKÉRT Hagyományőrző rendezvény Hármashegyen Böjte Atya ferences szerzetes részvételével
2014 június 28., szombat

Június 28-án, szombaton 11órától egész napos közös programra várták a szervezők a családokat. Napindító szép élmény volt sokaknak a Zsuzsi erdei kisvonattal utazni a rendezvényre.
 

További információ ⇨
„DEBRECEN ÉS TÉRSÉGE NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKEINEK FELTÁRÁSA ÉS MEGISMERTETÉSE”
2014 június 26., csütörtök

címmel adta be pályázatát a Kézműves Alapítvány a Vidékfejlesztési Minisztérium által a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2014 B kódszámú pályázatra, melyen 1 millió Ft támogatást kaptunk.

További információ ⇨
„ A szeretet az, amikor tesszük a jót.” TÁBOR HÁRMASHEGYEN
2014 június 23., hétfő

A Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület, a Kortárs Szalon Kulturális Alapítvány, a DMJV Gyermekvédelmi Intézménye és a Debrecen-Nagycsere-Halápi Református Egyházközség közösen szervez nyári tábort a Debrecen-Hármashegy Erdei Iskolában 30 erdélyi és 30 nagycsere-halápi tanyai gyermek számára.

További információ ⇨
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2014.
2014 június 21., szombat

Számtalan érdekes és  rendkívül gazdag programmal várta a családokat, érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján a
DÉRI MÚZEUM és a
DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM MÚZEUMA, valamint a MODEM. E különös éjszakán számos színes élménnyel gazdagodhatott minden látogató.Kulturális értékeink igazi örömünnepe volt ez az éjszaka Debrecenben.További információk: www.derimuzeum.hu 
reformatuskollegium.ttre.hu   www.modemart.hu

További információ ⇨
DEBRECENI HÍMZŐK SIKERE AZ V. SZÁZRÓZSÁS HÍMZŐ PÁLYÁZATON
2014 június 20., péntek

Sikeresen szerepeltek a debreceni és térségi  hímzők a 2014. évi Országos Százrózsás Hímző Pályázaton. A Tarsoly Andorné népi iparművész vezette Homokkerti Nefelejcs Hímzőkör II. díjat kapott egyedi, igényesen kivitelezett kollekciójáért. Különdíjban részesült a Kabai Hímző Szakkör, melynek  vezetője Molnár Tiborné Király Zsiga-díjas hímző, népi iparművész. A kiállításon látható még Horváthné Nagy Olga és Szilágyi Sándorné népi iparművész munkája is.

További információ ⇨
A JÓZSAI DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI KÖR KIÁLLÍTÁSA
2014 június 18., szerda

Megnyitó: június 18-án, 17 órától
Megnyitja: dr. Tar Károlyné, Kézműves Alapítvány
Közreműködnek: Ecsedi Petra, Márta Szabolcs, Herczné Barna Éva, Hercz Vilmos.
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Háza Előtéri Galéria

További információ ⇨
HAJDÚ SÁTOR - AKIKET MEGÉRINTETT A NÉPMŰVÉSZET
2014 június 14., szombat

A Magyar Néprajzi Társaság II. Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázatán sikeresen szerepelt  dolgozatával Hajdú-Bihar megyéből Gyönyörűné Erdei Judit, sárándi szűrrátétes népi iparművész.
A népi kézműves értékek létrehozásában és átörökítésében évek óta jeleskedő alkotónak tisztelettel és megbecsüléssel gratulál a Kézműves Alapítvány kuratóriuma. 

További információ ⇨
GYULA ÉS BÉKÉS MEGYE ÉLŐ NÉPMŰVÉSZETE - kiállítás
2014 június 13., péntek

A DMK Tímárház - Kézművesek Házában június 13-án 15 órakor nyíló kiállításon Szentei Tamás, Debrecen MJV Polgármesteri Hivatala Kulturális Osztályának vezetője és Gajda Róbert, Gyula Város alpolgármestere köszönti  az alkotókat és a kiállítás látogatóit.
Megnyitja: Széll János etnográfus, fafaragó népi iparművész
 

További információ ⇨
CSIGACSAPÓ CSIGAFA - kiállítás
2014 június 3., kedd

Hutkai László népi iparművész faragott csigacsinálóit tekinthetik meg az érdeklődők a DMK Tímárház kisgalériájában június 3-július 25-ig.

További információ ⇨
KÉZMŰVESEK A MIKEPÉRCSI GYERMEKNAPON
2014 június 1., vasárnap

A Kézműves Alapítvány  közreműködésével  - Hutkai László bőrműves népi iparművész, Hutkai Lászlóné szövő babakészítő és Baji Imre kosárfonó népi iparművész vezetésével -  valamint a helyi alkotók: Keszler Ibolya gyöngyékszer készítő, Kormányos Lászlóné hímző, viseletvarró népi iparművész és a Mikepércsi Hímzőkör tagjaival természetes anyagokból készítettek tárgyakat a gyerekek a Mikepércsi Gyermeknapon.

További információ ⇨
HELYI ÉRTÉKEKRŐL - BERETTYÓÚJFALUBAN
2014 május 27., kedd

A helyi értéktárakkal kapcsolatban műhelymunka beszélgetésen vehettek részt Berettyóújfalu járás polgármesterei, közművelődési szakemberei és civil szervezetei május 27-én 10 órától a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár előadótermében.

További információ ⇨
VIII. DEBRECENI NEMZETKÖZI FAZEKAS FESZTIVÁL
2014 május 15., csütörtök

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Fazekas Fesztivált és hirdette meg a hozzá kapcsolódó fazekas pályázatot. A pályázati kiállítást - mely a fesztivál nyitó eseménye -  május 15-én, 15 órakor a Tímárházban (Debrecen, Nagy Gál István u. 6. ) nyitja meg Szentei Tamás Debrecen város Polgármesteri Hivatala Kulturális Osztályának vezetője.

További információ ⇨
MIHÁLY NAPI VÁSÁR DEBRECENBEN
2014 május 10., szombat

A hagyományos Mihály napi vásárt május 10-11-én rendezik Debrecenben, a szokott helyszínen, a Böszörményi úton és a környékbeli utcákban. Ebben az évben is hangulatos helyszínt alakítottak ki az Akadémia utca elején a kézműveseknek, a természetes anyagokból készült áruknak. De találkozhat itt a vásárba kilátogató a jó hangulatról gondoskodó zenészekkel, vásári kikiáltókkal és élő mesterség bemutatókkal is.

További információ ⇨
KIÁLLÍTÁS A KÖSÖNTYŰ ÉKSZERKÉSZÍTŐ PÁLYÁZATRA beadott alkotásokból és díjátadás
2014 május 9., péntek

Helyszín: DMK Tímárház-Kézművesek Háza

További információ ⇨
SZATMÁRI FERENC derecskei kosárfonó és fonottbútor-készítő népi iparművész és családja bemutatója
2014 május 9., péntek

Helyszín: Tímárház - Kézművesek Háza - Kisgaléria
A kiállítás megtekinthető: 2014.05.09 - 2014.05.31.

További információ ⇨
"GYÖNGY AZ ÉLET - PRÉSGÉP SZÖKEVÉNYEK"
2014 május 5., hétfő

Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző Népi Iparművész és Józsa Sándor Holló László-díjas grafikusművész kiállítása.
Helyszín: Újkerti Közösségi Ház (Debrecen, Jerikó u.17-19.
 Megnyitó: május 5-én, 17 órakor. Helyszín: Előtéri Galéria

További információ ⇨
MELLÉNY SZABÁSA - népi bőrműves szakmai nap
2014 április 26., szombat

Népi Kézműves Szakiskola műhelyében (Nádudvar, Kossuth u. 7.)
Előadások a mellény tipusokról és mellényszabás modelezéssel.

További információ ⇨
KORMÁNYOS LÁSZLÓNÉ hímző, viseletvarró népi iparművész kiállítása
2014 április 24., csütörtök

A Mikepércs önkormányzata által elindított "Helyi értékeink" című kiállítás sorozatban április 24-én, csütörtökön 17 órakor nyilik  Kormányos Lászlóné, hímző, viseletvarró népi iparművész - aki a helyi hímző szakkör vezetője - kiállítása a Wass Albert Közösségi Házban (MIkepércs, Petőfi u. 67.).

További információ ⇨
HELYI ÉRTÉKEKRŐL SÁRÁNDON
2014 április 24., csütörtök

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája járási műhelymunka beszélgetésekkel, jó gyakorlatokkal szeretné segíteni a Helyi értéktár bizottságok megalakulását, és a már meglévők szakmai munkájának támogatását. Ezért a Helyi értéktárakkal kapcsolatban április 24-én tanácskozásra invitálták Derecske járás polgármestereit, közművelődési szakembereit és civil szervezeteit a Sárándi Közösségi Házba.

További információ ⇨
TOVÁBB ÉLŐ DEBRECENI KISMESTERSÉGEK
2014 április 23., szerda

Kortárs debreceni  kézművesek munkái tekinthetők meg a bárándi óvodában.  A „Továbbélő Debreceni Kismesterségek” című kiállításon a  Tarsoly Andorné népi iparművész vezette Nefelejcs Hímző Szakkör, valamint Lévai Gábor és Lugossy György fazekasok mutatkoznak be.

További információ ⇨
"HORTOBÁGY BEÜZENT DEBRECENBE" - kiállítás
2014 április 10., csütörtök

A kiállítást - melyet Galánfi András, A Népművészet Mestere nyitott meg - a Város Napja tiszteletére rendezték a Debreceni Művelődési Központban. Debrecen és a Hortobágy több évszázados együttlétezésének - többségben eddig a nagyközönség által nem vagy ritkán látott - különleges tárgyai, értékei láthatók ezen a sokak figyelmére érdemes kiállításon.

További információ ⇨
V. BÖSZÖRMÉNYI CSERGETÉS
2014 április 5., szombat

Ezévben is megrendezik Hajdúböszörményben a nagy érdeklődésre számot tartó Böszörményi csergetést. 

További információ ⇨
FAZEKAS LAJOS nádudvari fazekas és FÜLÖP PÁLNÉ hevesi szövő, a Népművészet Mesterei közös kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u. 6.)
2014 április 3., csütörtök

A kiállítást Beke Márton az Emberi Erőforrás Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője és Dr. Vajda Mária Phd néprajzkutató nyitotta meg.

További információ ⇨
A DMK HÍMZŐ SZAKKÖREINEK KÖZÖS KIÁLLÍTÁSA
2014 március 21., péntek

Megnyitó a Tímárházban: március 21-én, 17 órakor
A kiállításon bemutatkozik a Tiszta Forrás Hímzőkör, a  Csapókerti , a Homokkerti és a Józsai Díszítőművészeti Kör mintegy 90 tagja. 
A kiállítást megnyitja: V. Szathmári Ibolya etnográfus.

További információ ⇨
Sikeresen szerepeltek a Hajdú- Bihar megyei alkotók a XIV.ORSZÁGOS TEXTILES PÁLYÁZATON és KONFERENCIÁN BÉKÉSCSABÁN
2014 március 7., péntek

Három közösség és öt egyéni alkotó részesült díjazásban.
A konferenciát megnyitotta és a közösségi díjakat átadta a csoportok képviselőinek Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

További információ ⇨
TŰZBEN SZÜLETETT - kiállítás a VOKE Egyetértés Művelődési Központban
2014 március 5., szerda

A VOKE Galéria, folytatva a korábbi években megkezdett sorozatot, most a Hajdú- Bihar megyei Népművészeti Egyesület fémműves tagjainak munkáit tárja a közönség elé. A kiállításon Kéki Zsolt kovács, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, Kocsis Ferenc késes népi iparművész, Konyári Sándor rézműves, népi iparművész, Molnár József kovács, népi iparművész, Szabó József kovács népi iparművész és Varga Tamás késes népi iparművész míves tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők.

További információ ⇨
„ KEZEINK MUNKÁJÁT TEDD MARADANDÓVÁ” (Zs. 90.17.) címmel nyitottak kiállítást a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból a Széchenyi Kerti Református Egyházközség Missziós Bizottsága közreműködésével a Kálmáncsehi Galériában.
2014 március 4., kedd

A Kiss Árpádné viseletvarró, paszományos népi iparművész kezdeményezte kiállítást Hubert Erzsébet, az egyesület elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe.

További információ ⇨
I. DEBRECENI TOROS PÁLINKAFESZTIVÁL
2014 február 21., péntek

Új gasztronómia programmal bővül a debreceni programok palettája. 2014. február 21-23-ig első alkalommal rendezik meg a Debreceni Toros Pálinkafesztivál és Téltemetés című rendezvényt. A Kossuth téren finom disznóságok - hurka, kolbász, sonka, oldalas és minden, ami egy disznóvágás után a kamrába, illetve az asztalra kerülhet – várják az érdeklődőket.  A házias ízekhez az ország legnemesebb pálinkáit kóstolgathatók az étkek után vagy előtt.

További információ ⇨
VÁNDORLEGÉNY - kiállítás
2014 február 7., péntek

címmel Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban ( Bp. Fő u. 6.) mutatják be a Hagyományok Háza szervezésében a  X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat díjazott alkotásait. A kiállításon mintegy 300db fiatalok által készített tárgy (szőttesek, hímzések, kerámiák, fafaragások, bőr és nemez munkák, vesszőből és szalmából font tárgyak, gyöngyékszerek, viseletek, …) tekinthető meg.
A kiállítás nyitva: 2014.02.07- 03.29-ig, keddtől szombatig:10-18 óráig.

További információ ⇨
MEGNYÍLT A NÉPI MESTERSÉGEK HÁZA
2014 január 31., péntek

A több mint 30 éves Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület új székházat alakított ki Debrecenben a Hatvan u. 57. sz. alatti épületben. A régi cívis házrészt Debrecen önkormányzata határozatlan időre adta át az egyesületnek, segítve ezzel közösségi, szakmai, szolgáltató tevékenységét.
További információk:  www.hbmne.hu

További információ ⇨
„A TŰZ TOVÁBBADÁSA"
2014 január 24., péntek

Terdik Angéla fazekas Népi Iparművész míves kerámiáiból nyílt kiállítás a DMK Tímárház - Kézművesek Házában, melyet Mátrai Nagy Andrea etnográfus nyitott meg. Kedves színfoltja volt az eseménynek a nyírábrányi polgármester, Nyíri Béla köszöntője és az ugyancsak e település Nagyberek Néptáncegyüttesének hangulatos műsora.
A kiállításon a kerámiák mellett, azok kiegészítéseként megcsodálhatják a látogatók Harsányi Edit különleges, szép hímzéseit, csipkéit is.

További információ ⇨
KÖRÖS-KÖRÜL ARANYCSIPKE
2014 január 24., péntek

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) nyílt emlékkiállítás Mátray Magdolna csipkekészítő és tervező, a Népművészet Mestere munkáiból. A Hagyományok Háza szervezésében megvalósult kiállításon Nagy Vincéné csipkekészítő népi iparművész méltatta az alkotó gazdag életművét, a bemutatott alkotásokat. A kiállítás rendezői: Borbényi Éva, Nagy Vincéné, Pölös Andrea. A kiállítás március 14-ig látogatható.

További információ ⇨
DEBRECENI és KABAI HÍMZŐKÖRÖK KIÁLLÍTÁSA - Álmosdon
2014 január 22., szerda

A Magyar Kultúra Napján, 2014. január 22-én délután 15 órától emlékezetes ünnepséget rendeztek az Álmosdi Református Egyházközség közelmúltban felújított Gyülekezeti Házában.Az álmosdi  születésű  Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző által vezetett Debreceni Tisztaforrás hímző kör és a Kabai Kézimunka szakkör kiállítását Hubert Erzsébet etnográfus ajánlotta a zsúfolásig megtelt  gyülekezeti ház  álmosdi, debreceni és kabai illetőségű közönségének.

További információ ⇨
30 ÉVES A HOMOKKERTI DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI KÖR
2014 január 14., kedd

A jubileum alkalmából rendeztek kiállítást és bensőséges ünnepséget a DMK Homokkerti Közösségi Házában. A kiállítást Bujdosó Sándorné Gránátalma-díjas népi iparművész nyitotta meg. A Kézműves Alapítvány képviseletében Dr. Tar Károlyné köszöntötte és méltatta a hagyományőrzésben és átörökítésben élenjáró közösséget és vezetőjét, Tarsoly Andorné népi iparművészt. A kuratórium titkárával, Dr. Vajda Máriával együtt Elismerő Oklevél és virág mellett további új alkotások létrehozásához támogatást nyújtottak át a kör vezetőjének.

További információ ⇨
Laborcz Tibor időben elkészült a feladattal
2014 január 14., kedd

Állításokkal ellentétben Laborcz Tibor időre elkészítette a 2021- március 1-jén tartott megbeszélésen kitűzött célokat.

További információ ⇨
„Fohász a fennmaradásért” LÉPÉSHÁZ AVATÓ SZATMÁRNÉMETIBEN
2014 január 14., kedd

Gazdag programmal avatják fel július 9-én 11 órától a Borókagyökér Egyesület által létrehozott Lépésházat, melyen számos alkotó és előadó vesz részt Hajdú-Bihar megyéből. A ceremóniamester a Sárándon élő Gyönyörű Zsiga, a Magyar kultúra lovagja. Közreműködik négy néptáncegyüttes, valamint a Sárándi férfikórus, a Kadarcs népzenei együttes és Anna Pálma Miklovics. Különleges élményt nyújt az ide látogatóknak az a hat kiállítás, melyeken kiváló mesterek és tanítványok alkotásai tekinthetők meg.

További információ ⇨